Ana içeriğe atla
TR EN

Fizik

Fizik Yan Dal programı, öğrencilere devam ettikleri lisans programına destek olmak veya bu konuya ilgi duyan öğrencilere temel bir fizik formasyonu vermek amacıyla tasarlanmıştır.İleride fizik konusunda akademik ve araştırma kariyerleri düşünen öğrencilere de, iyi doktora programlarına girmelerine ve başarılı olmalarına yetecek temel fizik bilgisini vermeye yönelik bir programdır. Daha fazla detay için Fizik Yan Dal sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yüksek lisans ve doktora programlarımız, ülkemizde Fizik araştırmalarının gelişmesi ve aynı zamanda kaliteli araştırmacı ve öğretim üyesi yetişmesine katkıda bulunacak şekilde kurgulanmıştır. Fiziğin Astrofizik ve Kozmoloji, Yoğun Madde Fiziği ve Kuvantum Fiziği dallarında, hem kuramsal hem de deneysel çalışmalar yürütülen bir yetkinlik merkezi olmak amacımızdır. Daha fazla bilgi için Lisansüstü Program sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yüksek enerji gökbilimi alanında Sabancı Üniversitesi'nde araştırmalar nötron yıldızları, karadelikler ve beyaz cücelerden kaynaklanan ışınımın incelenmesiyle yıldızın içinde (karadelikler hariç!) ve civarındaki maddenin yapısı, dinamiği ve evrimini anlamak üzerine yoğunlaşmaktadır.

Deneysel yoğun madde grubunun araştırmaları ağırlıklı olarak nanoyapıların elektronik ve manyetik özellikleri ve düşük boyutlu elektronik sistemlerin yüksek manyetik alanlar ve düşük sıcaklıklardaki davranışları üzerine odaklanmaktadır.

Kuramsal nanofizik grubunda büyük sistemlerin nanometre boylarına küçültüldüğünde ortaya çıkan temel problemler araştırılmaktadır.

Sicim teorisi şu anda kuantum kütleçekimi teorileri adayları arasında en ümit verenidir. Matematiksel yönden ise, bozonik sicim durumları ve verteks işlemcileri en büyük sonlu basit grup olan Monster (Canavar) için en basit temsili sağlamaktadır.

Fizik kavramlarının moleküler biyoloji problemlerine uygulaması birbirini bütünleyen iki farklı yönde olur. Bir yandan, biyolojik moleküllerinin hayati işlemleri onların fiziksel ve kimyasal özellikleri tarafından kısıtlandığı için, bu moleküllerin geçirdiği işlevsel dönüşümleri tarif ederken kimyasal fizik dilini kullanmak önem kazanır.